• Matinal Hunedorean
0 Comments

Fiul unor țărani din Avrig, fondatorul învățământului românesc: Lazăr le-a dat copiilor cartea în limba română

Gheorghe Lazăr s-a născut pe 9 ianuarie 1782 sau, după alte surse, 5 iunie 1779 la Avrig, fiind fiul unui țăran înstărit, Gheorghe Lăzăroae, și a trăit în casa lui Samuel von Brukenthal, care i-a remarcat interesul pentru studiu, astfel că baronul l-a trimis să studieze la Liceul Piarist din Cluj, ale cărui cursuri Lazăr le-a urmat între 1798-1805.

Brukenthal moare în 1803, dar tânărul își continuă studiile, datorită fondurilor trimise de acasă, dar mai ales datorită banilor pe care îi câștigă dând lecții particulare.

După obținerea bacalaureatului la Cluj, Lazăr a studiat filosofia, istoria și științele fizico-matematice la Viena și, mai târziu, teologia. Întors în Transilvania, la Sibiu, a fost hirotonit arhidiacon și a obținut un post la Școala teologică ortodoxă.

Gheorghe Lazăr a tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedagogic și un manual de pedagogie, iar în 1815 a candidat la funcția de episcop al Episcopiei Aradului, dar mitropolitul Ștefan Stratimirovici s-a opus numirii sale.

Tânărul cărturar a intrat în conflict cu episcopul Vasile Moga care, fiind un adept al învățământului în limba slavonă, a interzis tipărirea manualelor în română. În urma unui proces disciplinar, la sfârșitul anului 1815 guvernatorul Transilvaniei l-a destituit pe Gheorghe Lazăr din funcție, punându-l sub supravegherea autorităților polițienești.

Este motivul care l-a făcut în 1816 să treacă munții și să se stabilească la București, unde și-a câștigat la început existența ca profesor particular.

Pentru că în Țara Românească învățământul se desfășura doar în limba greacă, Lazăr încearcă să convingă autoritățile să înființeze școli românești.

Sprijinit de boierii Iordache Golescu și Constantin Bălăceanu, a obținut, în martie 1818, aprobarea pentru înființarea primei școli românești, în centrul capitalei, la Sfântul Sava.

Aici funcționa Academia Domnească, fondată în 1694 la inițiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu și reorganizată de mai multe ori, sub domnia lui Gheorghe Ghica, Constantin Mavrocordat, Constantin Racoviță și Alexandru Ipsilanti, dar limba de studiu era greaca, profesorii fiind tot de origine greacă.

Profilul Academiei Domneşti a fost schimbat datorită lui Lazăr în 1818, când domnitorul fanariot Ioan Gheorghe Caragea a dispus scoaterea școlii de sub tutela mănăstirească, a reorganizat-o sub numele Şcoala Naţională Sfântul Sava și l-a numit în fruntea ei pe tânărul cărturar.

La început, elevii săi erau băieți de mici meseriași, târgoveți și dascăli, pentru că fiii boierilor mergeau în continuare școala grecească. Cursurile pe care Lazăr le-a ținut în limba română, cărțile pe care le-a tradus și cele pe care le-a scris l-au făcut cunoscut în tot orașul. La școala lui Lazăr veneau și copiii de negustori, și copiii de la marginea orașului, dar profesorul nu făcea nicio deosebire între ei.

În timpul Revoluției din 1821, Gheorghe Lazăr și elevii săi au ajutat la fortificarea taberei de la Cotroceni și dascălul i-a învățat pe panduri să mânuiască armele și să se apere. Însă sprijinul pe care dascălul l-a dat revoluționarilor i-a adus mai târziu persecuții din partea autorităților.

După șase ani în Țara Românească, Gheorghe Lazăr s-a întors bolnav în satul natal, Avrig.

Ion Heliade Rădulescu povestește: “La 1822 Lazăr s-a bolnăvit în Sfântul Sava, apăsat de multe mâhniri și nenorociri. A scris fraților săi la Avrig să vie să-l vază. Aceștia, sosind în București, l-au găsit într-o căscioară la Târgu d-afară, în prejmă unde îmi am casele și tipografia. L-au rădicat bolnav și l-au dus în locul nașterii sale. Acolo peste curând și-a și dat obștescul sfârșit.”

Fondatorul învățământului din Țara Românească a murit pe 17 septembrie 1823, la doar 44 de ani, fiind înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig.

Francisc Gerschner

Author

admin@matinalhunedorean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *