• Matinal Hunedorean
0 Comments

De-a lungul istoriei, Valea Jiului a avut un rol important și definitoriu, de sprijin militar sau economic pentru sisteme de o importanță superioară, în acest spațiu numit atât de frumos, România. A fost: punct de apărare pentru cetățile dacice, prin Cetatea Băniței, în antichitate, zonă de exploatare a aurului în perioada medievală, iar unul dintre cele mai relevante roluri, a fost legat de resursa naturală cea mai valoroasă a erei industriale: cărbunele. Valea Jiului a fost motorul de dezvoltare economică a României, prin utilizarea sa în alimentarea locomotivelor și în metalurgie, în a doua parte a secolului al XIX-lea și aproape tot secolul XX.
Stația CF Petroșani a fost dată în folosință în 28.08.1870 , împlinind 150 de ani de funcționare neîntreruptă – în acest an. Chiar dacă efortul meu de implicare, susținere, colaborare și determinare pentru renovarea din temelii a porții de intrare în Valea Jiului s-a întins pe o perioadă 7 ani, totul a meritat. Să vezi impiegați cu ochii în lacrimi spunând că nu credeau vreodată că vor avea așemenea condiții de lucru, este cea mai mare recompensă sufletească pe care o poți primi în viață.
Am scris această scrisoare deschisă, pentru că lipsește mobilierul – „cireașa de pe tort” a lucrărilor de modernizare la Gara din Petroșani. Totul funcționează însă cu mobilierul vechi, iar 150 de ani de activitate, o dată în viață poți să-i sărbătorești. Chiar dacă pandemia „a intrat cu bocancii” și în activitatea de transport din România, această sărbătoare trebuie să se întâmple la Petroșani, și m-am adresat în acest mod directorului Regionalei CFR Timișoara pentru susținerea Stației CF Petroșani, punct important în viitoarea istorie turistică a Văii Jiului.

Viorel Pascu

Author

admin@matinalhunedorean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *